måndag 10 juli 2017

Kaffe-kärringen

 Du som följt mig ett tag vet att jag är en riktig kaffe-kärring. Jag älskar verkligen kaffe. Dels smaken såklart, som jag fick lära mig att tycka om redan som barn.
Mina två äldsta systrar (vi är fem helsyskon i två kullar) och jag växte upp med en "doppe-kopp" emellan oss till frukost.
Mamma gjorde iordning ett helt fat med ostsmörgåsar som vi sedan doppade i en gemensam kopp med kaffe. SÅ makalöst gott! Favoriten var Barkis med ost, som smälte så gott i det varma kaffet.
Vet inte riktigt hur det hela uppstod, men det var väl där som jag lärde mig älska kaffesmaken.

 Ett annat fenomen som jag vuxit upp med är, som ni vet, 11-kaffet. Det kan du läsa mer om i inlägget nedan.
Jag gillar tanken med att ta en liten trevlig kaffe-pause redan på förmiddagen. Jag tänker att vi stressade västerlänningar behöver alla anledningar  vi kan få, till att sakta ned farten en smula. Sitta ned med familjen, arbetskollegorna eller en vän och "snacka lite skit" och smutta på nybryggt kaffe.

Jag har tidigare skrivit om min farmor Emy, och hennes systrar Astrid, Kerstin och Gerd, vars 11-kaffe var orubbligt och heligt. Jag minns än idag, trots att det är måååånga år sedan, den härliga kaffedoften som spred sig i farmors stora kök, i huset i Ulricehamn. Det var något tryggt och trevligt över de stunderna. Och roligt att sitta och lyssna till damernas skvaller om vem som gift sig med vem, och annat viktigt.
Jag försöker själv att ta tid för mitt 11-kaffe så ofta det går. Därför har det blivit en hel del kaffe-kopps-bilder här på bloggen och på Instagram.
Nedan ser du ett smakprov av dem.
Tänker att det skulle vara roligt att få se andras bilder från kaffestunderna. Därför kommer jag härmed lägga upp en ny 11-kaffe-bild varje måndag kl 11. (så långt det går) Min idé var att den bilden skulle vara från någon av er följare.
På måndagkvällen, eller kanske inbland söndag, lägger jag upp min egen.Visst är ni väl på??
Lägg isåfall upp en ny (måste inte vara nytagen) bild varje måndag morgon, eller söndag kväll, och tagga den #fruvintage11kaffe och skriv att du är med i utmaningen hos @fruvintage. Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Fantastisk kaffekopp där, vid semlorna. Har den ett märke eller namn och/eller finns den att köpa någonstans?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja visst är den snygg! Serien heter Laleh och tillverkas av keramikern Paula Lundberg. Finns att köpa i hennes lilla sommarbutik utanför Uppsala...

      Radera