tisdag 7 mars 2017

Internationella kvinnodagen


Som en del av att uppmärksamma internationella kvinnodagen, idag den 8 Mars, så bjöd Läkarmissionen in till bloggfrukost i slutet på förra veckan. Moderator var proffsiga Eva Nordenstam von Delwig-Informationschef på LM, th i bild. Anna Stadling bjöd på alldeles makalöst vacker sång.
Temat var #varjeflicka och förmiddagen handlade om hur LM stöder arbetet i Kenya, där man jobbar för att fler unga flickor skall våga säga nej till könsstympning. 
En oerhört stark stund, där få av oss lyckades hålla tårarna borta.
Coola Emma Sundh var en av medvärdinnorna och hon hade bla bjudit in Louise Leming. Jätteroligt att få träffa dessa engagerade girls.

För att förändra synen på könsstympning jobbar Mary Kwamboka och hennes team på bred front. Man driver ett opinionsarbete där man med hjälp av inflytelserika personer, radioreklam, teater och diskussionsgrupper försöker få människor att inse vilken onödig och skadlig rit könsstympning är.
En del av arbetet är också att skydda flickor under de veckor på året som könsstympningen pågår. De får komma till ett läger där de träffar andra flickor i samma situation. De får lyssna till starka förebilder som sagt nej till könsstympning, utbildat sig och visar att man inte behöver vara könsstympad för att träffa en man eller få barn.
Läkarmissionen har arbetat mot könsstympning i Kenya i tjugo år. Det är en starkt rotad tradition som inte har stöd i någon religion, utan finns i olika kulturer. Könsstympningen är omgärdad av mycket mytbildning, som att man inte blir en riktig kvinna om man inte genomgår ingreppet, att man inte kan gifta sig eller få barn. Dessutom är det en stor fest knuten till riten. En stolthet över att bli kvinna. Och de som vågar säga nej till könsstympning riskerar att bli utstötta av sin familj, mobbade, hotade.


 Arbetet går framåt och det visar även statistiken. I Kuria, i västra Kenya, där Läkarmissionen stöttar arbetet har andelen omskurna flickor minskat från 95% till 75%. Det är fortfarande höga siffror, särskilt i förhållande till resten av Kenya, där man ligger på ca 20% könsstympade flickor. Men det är svårare att ändra starka traditioner på landsbygden, och det visar hur viktigt arbetet är.



KAN OCH VILL DU HJÄLPA TILL?
För 200 kronor får en flicka plats på lägret. Där är hon skyddad under de veckor på året som könsstympningen pågår. Man kan swisha till 90 00 217. Du kan också gå in i Läkarmissionens gåvostop.
Detta är en organisation som funnits i över 90 år (!) och som jag personligen har väldigt stort förtroende för. Jag har varit anställd av LM i 4 år och sett verksamheten på nära håll. Idag gör jag jobb för dem som konsult genom mitt eget företag. Så; du kan vara med och hjälpa och vara trygg med att pengarna når fram dit de skall. 200 kr. Det är ju ingenting. Men för en ung kvinna i Kenya kan det betyda hela skillnaden. Låt oss hjälpa många idag! På Internationella kvinnodagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar