tisdag 2 maj 2017

Bakom den blå portenDetta inlägg är ett samarbete:
Inredning på La Belle Vue B&B kräver sannerligen ett eget inlägg. Minst. Bland det första man lägger märke till, när man kliver innanför den blå porten, är den vackra trappan som leder upp till övervåningen. Väggen med vackra löv sätter ribban direkt. Den är hand-målad av en konstnär. En vän till familjen.
Där uppe ligger de fem sovrummen, inredda i sin en egen stil, med antika möbler och noga utvalda detaljer. Färgerna är dova och passar perfekt till stengolven som är original.
Direkt till vänster när man kommer upp för trappan, i första rummet, hittar man dessa godingar. Älskar den dimblå färgen. Samma färgskala går igen i hela rummet och utgår ifrån originaltapeterna med fåglar.
Nästa rum har en fantastiskt vacker säng. Hur franskt kan det bli liksom? Precis som i övriga rum är det stengolvet som skapar karaktären. Så makalöst vackra mönster och färger som Yvonne tagit upp perfekt i textilier och möbeltyger.
Det är hon som har gjort det mesta i huset. Från spackling, slipning och målning till att klä om möbler, sy gardiner, till att planera och jaga antikviteter för att möblera hela huset. Hon har gjort det med en fantastisk fingertoppskänsla. Inga genvägar här inte. Allt är noga utvalt och harmonierar med husets karaktär.


Alla sängar är bäddade med kallmanglade, antika linnelakan. Bara en sådan sak liksom. Många har dessutom vackra handbroderad monogram. Det känns som att krypa ned i en säng från mormors tid. På ett bra sätt. Andäktigt på något vis.

 
Det är sannerligen inte gjort i en handvändning att hitta alla fantastiska gamla skåp, speglar, sammetsfåtöljer, lampor, prydnadssaker och textilier. Till ett helt hus.Yvonne berättar att när de tog över fanns inte en möbel kvar i huset. Inga vitvaror, ingenting. Hon och maken Micke har slitit hårt för sin dröm. Framför allt Yvonne. Micke, som är rektor på två skolor hemma i Stockholm, jobbar fortfarande kvar i Sverige och har hitills bara kunnat komma ner till Frankrike på lov och ledigheter.

I oktober 2014 skrev de papper på La Belle Vue. I November samma år åkte Yvonne ned, "bara för att reka lite på nya stället" som hon sa till sina vuxna barn. Den lilla korta trippen varade till September 2015.Yvonne berättar hur de, kort efter övertagandet, väntade 17 personer från Sverige. Familj och vänner som skulle komma och titta på deras nyförvärv. Eftersom de blivit lovade av tidigare ägaren att få ta över en stor del av möblemanget så var Y lugn. Dock blev det inte som hon tänkt. Bara dagar innan alla vänner och familj skall anlända kommer hon till det stora huset och inser att det är helt tomt. Inte en möbel finns kvar. Inte en stol att sitta på.
Y, som sannerligen är en handlingens kvinna, åker ut till flygplatsen och frågar landande svenskar om de har sängar att låna ut.
Utan denna drivkraft, och övertygelse att inget är omöjligt, hade man inte kunnat bygga upp det som fru Tenninge gjort på ett par ynkans år. Vem som helst hade gett upp. Bara det att slå sig fram i fransk byråkrati. Och spackel..... vad heter det på franska....?
Yvonne berättar med stor värme att hon inte klarat det utan alla fantastiska bybor. Från början gick hon under namnet "svenskan" och hon har blivit mottagen med stor kärlek från dag ett.
" Här blir man inkluderad i byn direkt. Ingen bryr sig om vilket pass du har i byrålådan. Är du bosatt i Neffies, så är du en i gänget"


Älsk på sammetsfåtöljer med fransar. Det påminner mig om min farmor Emy. Och att jag ju faktiskt har en soffa efter henne stående uppe i förrådet. En i blå sammet. Med fransar.
Varje måndag samlas man i byn och fikar och pratar om vad som händer i veckan. Till den samligen är alla som är bosatta i byn, och som vill, välkomna. När Yvonne inte hade dykt upp på några måndagar, knackade det på dörren. Utanför står 6 stycken arbetsklädda bybor; "du har inte kommit på måndagsmötena på ett tag så vi förstår att du har mycket att göra med ditt hus. Nu har vi kommit för att hjälpa dig". Det blev min räddning konstaterar Yvonne med värme i rösten. "Många svenskar har endel att lära sig där. Hur vi tar emot dem som kommer nya till vårt land"
Yvonne har ett engagemang som sträcker sig långt utöver att iordningställa och inreda ett helt magiskt vackert B&B i södra Frankrike. Hennes liv hittills har handlat mycket om att göra skillnad för "den lilla människan".
Men det får bli ett eget inlägg framöver. Idag fokuserar vi på ytan. Den magiskt vackra.
Vi kliver ut på terassen. Här dukas det upp frukostbuffe fina dagar. Man sitter på snirkliga cafemöbler med en fantastisk utsikt över byn och det vackra landskapet. Det blir lätt en låååååång frukost vill jag lova.

När man ätit upp kan man ta ett steg till vänster......
...och lägga upp fötterna på den charmiga dagbädden. Här kan man ligga och läsa, eller bara titta ut över vinfälten.
När man vilat klart och låtit frukosten sjunka, tar man den smala spiraltrappan ned till ännu en plats att koppla av på.
La Belle Vue är ingen plats för barnfamiljer. Hit åker du för att koppla av några dagar med din älskade. Denna pärla passar även perfekt för en resa med tjejgänget eller bokklubben. 
Själv hade jag gärna samlat familjen här och firat nästa jämna födelsedag. Tänker även att det skulle vara den perfekt långhelgen för mamma, mig och mina systrar. Hyra bil och åka runt bland alla små charmiga byar. Japp. Något att jobba vidare på. 
Jag lovar även att jobba vidare på ett inlägg med resetips och vart man hittar de bästa antik-och vintage-affärerna.
Nästa inlägg tänkte jag dock viga åt fantastiska Yvonne Tenning. Drivkraften bakom La Belle Vue. Men kanske framför allt drivkraften bakom en hel rad fantastiska initiativ bakåt. Som tex att göra om arrangemanget kring "Sveriges Lucia" från skönhetstävling till ett seriöst arbete för välgörenhet. Men också om hennes många år i reklambranschen. Och om inredningsbutiken hon startade och drev i Stockholm. 
Men först drar jag till London några dagar. Så. Stay tuned.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar