tisdag 29 november 2016

Det vackraste julpyntet.


Hyacinter är bland det vackraste att dekorera med till jul tycker jag. De är ju minst lika fina innan de slår ut. Så här vackert var det igår kväll när jag skulle fixa över mina fina lökväxter från den lilla plastkrukan till något lite trevligare.


Kvällssolen sken in och lyste upp så fint.

Samtidigt fick mina Amaryllisar lite vatten. När de börjar blomma är det dax för lite vatten har lillebror lärt mig. Så att de orkar slå ut. Vattnar man innan dess så ränner den bara iväg på längden. Lillebror är odlingschef på Rydells, så bäst att lyssna;)


måndag 28 november 2016

 Idag är marken alldeles vit i Stockholmstrakten. Igen. Direkt infinner sig lite mer julstämning och det blir lättare att förstå att 1:a advent just passerat. Jag gillar den här tiden jättemycket. Mys med ljus och glögg på kvällarna. Dock är jag inte så jätteförtjust i julpynt och krimskrams. Blommor och gran-,tall-och enris är min melodi......

..... tillsammans med röda äpplen och grova snören. Det kan bero på att huset vi bor i är ifrån slutet på 1600-talet, så det passar bäst med det "naturliga",lite gammaldags på något sätt.
Denna dukning gjorde jag i vårt lilla timmerhus som ligger på gården. I vår skall vi börja bygga och inreda det till ett boende igen, så jag passar på medans de vackra timmerstockarna fortfarande syns. Visst är de makalöst vackra! Säckväv, granris och gammalt ärvt porslin blir finfint i juldukningen. Min favoritfotograf Noah tog en hel del bilder vid detta tillfälle, så det kommer säkerligen fler framöver. Med önskan om en fin stråt på veckan

fredag 18 november 2016

Ett Chokladeri

Bjuder på ett litet tips för inköp av fredagsmys eller lördagsgodis. Eller för gottegrisar alla dagar i veckan förresten.......
I Midsommarkransen, såklart, ligger denna lilla pärla. Ett Chokladeri.
Här tillverkar man sina egna fantastiska chokladpraliner, med fyllningar som limoncello, äpple och kanel, kokos och tryffel. Supergoda kan jag minsann intyga!
Men viktigast av allt, om du frågar mig, är att de säljer lakrits i långa rader. Inte minst är de kända för sina egentillverkade lakritskulor. Chokladkulor fyllda med lakritskräm och rullade i lakritspulver. Gah! Helt galet goda!!!! Så; åk till Midsommarkransen för inköp av helgens godis vetja!

torsdag 17 november 2016

 Jag har begåvats med en dotter som är väldigt intresserad av mode och inredning. En stor del av sin lön spenderar hon på kläder och coffee-table-books av kända designers. Hon samlar bla på vintage-t-shirts från kända gamla artister, som hon beställer via nätet. Främst från en liten butik i London tydligen. Även kläder från designers, som Rick Owens, Raf Simons och Margiela hänger i hennes samling.
Såhär snyggt är INTE hennes skrivbord till vardags. Detta var special, inför en plåtning med brorsan Noah. Han har, som du kanske märkt, tagit många av bilderna på min blogg. Proffsig eller hur!? #intepartisk

 Nelly är anställd på huvudkontoret för Acne Studios, vilket hennes familj är högst tacksamma för. Där ansvarar hon för vintage-arkivet, som bla används som inspiration för design-teamen.

Det är perfekt att "gå förbi" hennes klädstänger när man skall klä sig på morgonen. Alltid hittar man ngt trevligt att sätta på sig. Jajamensan.
SparaSpara

tisdag 15 november 2016

Inrednings-Inspo deluxe!

Ute är det grått och blött. Efter några fantastiska vinterdagar med sol och en halv meter snö, har det mesta töat bort. Trist. Jag passar därför på att drömma mig tillbaka till vår fantastiska minisemester till Italien i början på hösten. Då besökte vi drömska Piemontedalen och boutiquehotellet Villa La Madonna. Ojojoj. Magiskt. I tidigare inlägg under September och Oktober, kan du läsa fler inlägg om detta paradis.
Detta lilla familjära och mysiga hotell har 16 rum. Varje rum är inrett med unika, handplockade möbler, endel riktigt gamla och andra nyproducerade.

Helheten knyts ihop med likadana textilier, mycket sammet (älsk på det) och stoppade sänggavlar i samma dova färgskala som återfinns i resten av hotellet; petrol, rosa, grönt, guld och olika rostfärgade toner.  På golvet i de flesta rum ligger mattor från egna märket BOLON. SÅ otroligt snyggt! 

SÅ snygga sänglampor. Älskar sättet man hängt upp dem på.



Den dag som jag fick nyckeln till alla lediga rum för att plåta lite hade man precis bäddat för ett par som var på väg till Villa La Madonna som en del av sin bröllopsresa. Vackert eller hur! Det finns så många fler bilder att visa från detta makalöst vackra ställe. Det kommer räcka till många härliga inlägg framöver, när man behöver bosta sig lite med snygg inredning.  Min förhoppning är att vi kommer tillbaka till Piemonte och Villa La Madonna någon gång framöver. Gissar att våren är vacker att uppleva där......

måndag 14 november 2016

Bästa mellanmålet!

Chiapudding har blivit basen i min frukost numera. Även perfekt som mellanmål eller direkt efter träning.
Jag gör den på 1 dl ekologisk Mandelmjölk och 2 msk ekologiska Chiafrön. Den bästa smaksättningen tycker jag är skivad banan och Rå chokladpulver.
Vanlig kakao funkar också såklart men Rå-chokladen är mkt nyttigare eftersom den inte hettats upp lika häftigt. Den innehåller 4 gånger mer antioxidanter än vanlig kakao, faktiskt mer än något annat livsmedel, och dessutom är det fullt med bra fetter, protein, järn, magnesium, krom, fosfor och svavel vilket gör det till ett riktigt superfood! Rå kakao innehåller också flavanoider som i många studier visat sig vara bra mot högt blodtryck, främja blodflödet, bra för både matsmältning och immunförsvar samt sägs motverka cancer. Nedan kan du läsa 8 anledningar till att äta Chiafrön. 
1.  De är rika på omega-3
Chiafrön innehåller högre halter av den nyttiga omega-3-fettsyran än något annat naturligt livsmedel. Omega-3 motverkar bland annat PMS och depressioner samt hämmar inflammationer.
2.  De innehåller mycket protein
Fröna har en proteinhalt på 21 procent och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det är lika mycket protein som i nötkott, vilket gör chiafrön till en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, som hjälper dig att bygga muskler.
3. De förser kroppen med viktiga mineralerChiafrön innehåller bland annat magnesium (som är bra för skelettet), zink (som är bra för huden och håret) och kalium (som är bra för njurarna).
4. De är fiberrika
Nästan 90 procent av kolhydraterna i chiafröet utgörs av vattenlösliga fibrer, som jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen. Alla frön tas heller inte upp av kroppen utan passerar genom tarmen utan att påverka ditt kaloriintag.
5. De fyller ut magsäcken
När fröet kommer i kontakt med vätska sväller det och bildar ett geléliknande hölje. Detta gör att fröet expanderar och tar upp större plats i magsäcken, vilket i sin tur gör att du känner dig mättare. Den gelébildande egenskapen gör att fröna lämpar sig väl i pudding, testa gärna MåBra:s recept på nyttig chiapudding!
6.  De ökar din uthållighet
De energirika fröna ger extra kraft och ork vid tuffa fysiska ansträngningar. Enligt den bästsäljande boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” är chiafröet en av anledningarna till att tarahumara­folket i Mexiko, kända som världens bästa löpare, orkar springa så långt. De dricker nämligen drycken ”chia fresca” (iskiate). Här hittar du receptet på chia fresca!
7. De är proppfulla med antioxidanter
Chiafröet innehåller mängder av antioxidanter, vilka skyddar kroppens celler mot att skadas av fria radikaler, som annars kan ge upphov till sjukdomar.
8. De fyller på kroppens järndepåer
Känner du dig alltid trött? Då kan du lida av järnbrist – och chiafröet är en utmärkt källa till järn.

onsdag 9 november 2016

Ljuset lyser upp mörkret!


 Förra året vid den här tiden gjorde jag en juldukning i vårt gamla timmerhus. Jag tänkte visa er mer av den närmre jul. (Jag älskar att ta in naturen till jul, klyschigt jag vet;), annars är jag egentligen inte så mkt för julpynt) Ville dock ge er en liten sneak peak en dag som denna. En historiskt mörk dag då vi behöver allt ljus och mys som vi kan få.
Främst för att påminna oss om att "ljuset lyser i mörkret och mörkret har INTE övervunnit det".