onsdag 26 juni 2013

DIY-tips till semestern!




 Idag är det grått och trist i Stockholmsområdet. Vad passar då bättre än att plocka fram symaskinen och rocka loss på lite gamla second hand-fynd!? Klänningen ovan är sydd av en glad sommarduk från förr och pojkarnas överdelar av ett kuddöverdrag och en gardin. We like återbruk! Vad gör du med textilfynden du köper second hand?

Stylig av Annaleena Leion Karlsson, foto Karin Linde på Don`t Blink.


måndag 24 juni 2013

Plåtburkar åt alla.....


så skall ropen skalla! Ja, för ingen kan ju få för många plåtburkar i sin samling! Ingen. Tänk att få sitt vetemjöl i en vacker plåtburk i blått och vitt när man handlade! Eller "Kakstabilator" i en cremefärgad variant med snirklig text. Då hade nog t.o.m Fru Vintage fått lite lust att baka......


Hon är iafall glad att de finns kvar till oss efterlevande på 2000-talet, alla dessa färgglada dyrgripar. De pryder sin plats i vilket skafferi som helst minsann. Och skall så klart fyllas med socker, musli och annat för att få fylla sin funktion igen på gamlada`r. Och glädja oss moderna människor med sin blotta uppenbarelse! För det är ju så mycket trevligare att ösa fullkornsgrynen till morgongröten ur en charmig Bon-Bon-burk. Än en ful och tråkig papperspåse! Eller vad tycker du? Vad använder DU alla dina plåtburkar till?


söndag 23 juni 2013

Coolaste semesterbagaget!



Hittar du i vår butik i Vällingby! Heeeelt fantastisk fin gammal koffert! Välbevarad med sina fina trädetaljer och metallås. Superfn och fräsch inuti.

Skickad med persontåg från Mora till Stockholm den 6/8. Men vilket ÅR?? Det får vi tyvärr aldrig veta eftersom den uppgiften inte syns på etiketten längre..... Visst blir man lite varm i hjärtat såhär av historiens vingslag! Att den är riktigt gammal förstår vi ju. Men vad hade den gjort i Mora? Vad fanns inuti? Vart skulle den sen? Vem var ägaren? Hur hamnade den i en second hand-butik i Vällingby 2013? Ahhh! Tänk om man ändå fick veta! Vad tror du om historian bakom kofferten??

lördag 22 juni 2013

Återbruk av gamla tidningar del1

Jamen visst är de som små karameller dessa Damernas Värld från 1945. Helt underbara att bara ha liggande som prydnad och inspiration. Och lusläsa emellanåt såklart! Fyllda med roliga reportage och skrattretande reklamer

Ett väldigt enkelt tips för återbruk av trasiga tidningar och lösa blad är att tejpa eller limma dem runt gamla hinkar och fula plastbunkar. Det blev lösningen för Fru Vintage när hon skulle få till många, lite större, kärl att stoppa alla vackra sommarblommor i på vintage-bröllopet. (som det kommer att komma massor av fina bilder ifrån framöver)

Passade perfekt i färg och stil på logen där både vigsel och fest hölls! Bra och prisvärt tips för sommarens alla fester! Lycka till önskar Fru Vintage!




torsdag 20 juni 2013

Gamla vackra glasflaskor!





Gamla udda glasflaskor är något att samla på sig under sommarens alla loppis- och second hand-rundor! De är ju fantastiskt vackra att se på men också väldigt användbara! Fru Vintage hade stor nytta av dem i sin dukning till vintage-bröllopet i helgen. Dels som vattenkaraff till borden. Väldigt mycket snyggare och mer rätt i stil än en vanlig glaskanna tex. De allra finaste, som har sin snygga etikett kvar, fick bli en del av bordsdekorationen med en blomma i. Dem vill man ju inte diska så att etiketten försvinner. Så fram med de gamla rariteterna till midsommarbordet imorgon! De kommer att höja stämningen rejält bara med sin blotta uppenbarelse! Imorgon börjar del 1 i hur man kan återbruka gamla tidningar. Vi ses då!






onsdag 19 juni 2013

Du har väl laddat upp med Klarskinn inför sommaren!??




 Fru Vintage har snöat in på blåvitt porslin. Och visst är det vackert! Denna lilla raring fyndades i en av våra butiker. Men vad är Klarskinn??
Wikipedia förklarar det så här:
"Klarskinn är torkad fiskhud som förr användes vid kokning av kaffe.
Förr tillredde de flesta kaffe genom att koka vatten och grovt malda kaffebönor en stund. Många tillsatte klarskinn. Proteiner frigjordes från klarskinnet och förenades med grumligheterna som sedan föll till bottnen tillsammans med kaffesumpen. På så sätt fick man ett klarare kaffe.
Samma men modernare tillämpning används vid klarning med gelatin av hemmagjort vin".
Tänk så mycket man lär sig genom att shoppa second hand!
 

måndag 17 juni 2013

Vintagebröllop på logen!


Här kommer en liten snabb tjuvkik från helgens bröllop som Fru Vintage stylade. Hon kan redan nu avslöja att det hela blir en hyllning till second hand! Udda porslin, linnehanddukar och Damernas värld från 1945 är några av ingredienserna! Massor med härliga inspirationsbilder utlovas. Dock måste fotografen komma hem från semestern så håll utkik framöver!

söndag 9 juni 2013

Kulturskatter!


Det måste man väl ändå säga att de gamla, fantastiska skolplanscherna är! Fru Vintage hörde till sin fasa att många av dessa eldades upp runt om i landet. För att göra plats åt moderniteter. Hujedamej så sorgligt! Tur då att några räddades och pryder diverse svenska hem numera!


Trots att just denna är lite naggad i kanten så är den ju SÅ charmig!
Förresten ursäkta bildkvaliteten, men idag är Fru Vintage på språng igen! Ha en fantastisk vecka!

onsdag 5 juni 2013

Dryckesförslag till nationaldagen!

Får bli Champis och Pommac! Inget svårt val med så fantastiskt vacker reklam. Bilderna är hämtade ur Damernas Värld från 1940. Trevlig långhelg!

tisdag 4 juni 2013

Slitna linnedukar och gamla spetsar.....


 ......är här förvandlade till vackra och unika barnkläder! Second hand-marknaden skjuter i höjden som aldrig någonsin. Detta är inte en trend vi ser utan ett nytt sätt att leva som fler och fler annamar. Tack och lov för det! Vi behöver fortsätta förändra vårt sätt att konsumera. Gå mer åt att återbruka och skapa nytt av det vi tröttnat på eller slitit ut. Det blir ju så mycket bättre! För ekonomin, för miljön och för estetiken i många fall.

För visst är det väl vackert med en klänning där oket är en gammal broderad duk och resten ett grovt gammal lakan. (Bara orden i sig låter som prosa vettja)Nåja, sedan tillkommer såklart den där lilla detaljen med att sy ihop det hela..... Men för den som kan, eller vill prova, är second hand-butikerna en skattgömma av roliga och unika material! Välkommen in! Fotograf Karin Linde, stylist Annaleena Leino Karlsson kläddesigner Marlene Agemo

måndag 3 juni 2013

"Alla kvinnors flitiga händer"


Ja, så heter en av de fantastiska tidningar som hittades i de bruna paketen som skänktes till en av våra butiker. De gavs ut av Damernas värld 1940. Eller var det rent av så tidningen hette från början? Någon som vet?
 I ett av numren kan man ta del av tips på gymnastik. Ja tänk, inget nytt under solen. Träning var inne redan på 40-talet. Fast kanske att man uttryckte sig något annorlunda; "har man tex suttit böjd över sin stickning hela kvällen, kan vara fara värt att skulderbladen börjar hota peka ut som vingar på ryggen"

"Sträck på skuldror, rygg och nacke och luta huvudet bakåt så mycket som möjligt"
Träningskläder av idag känns dessutom något mer bekväma och ändamålsenliga. Och tråkigare. Tycker Fru Vintage. Vad tycker du?